Welk dieet werkt het best?

dieet-kiezen

Er zijn verschillende dieetmethodes. De bekendste zijn wellicht het low-carb of koolhydraat arme dieet, het eiwit dieet en vetarme dieet. Eigenlijk zijn dit de basisvoedingsstoffen, waarbij een verschuiving in verhoudingen gewichtsverlies tot gevolg heeft. Maar welk dieet werkt het best en waarom is dat zo? Wij hebben voor je gekeken en hebben het volgende ontdekt: het maakt niet uit! Lees hieronder meer informatie over de dieettypes en waarom het niet uitmaakt welk dieet je kiest.

Koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet beperkt de inname van koolhydraten drastisch. Allereerst worden producten zoals aardappelen, pasta, brood en rijst uit het menu geschrapt. Sommige drastischere koolhydraatarme diëten verbannen ook fruit en groenten waar koolhydraten in zitten. Meer informatie leest u in ‘Snel afvallen zonder koolhydraten’. Vaak betekent een koolhydraatarm dieet automatisch dat er meer eiwitten worden genuttigd.

Voordelen van minder koolhydraten:gezonde-voeding

 • snel gewichtsverlies
 • helpt bij afvallen rond de buik

Nadelen van minder koolhydraten:

 • trager denken
 • vermoeidheid

Voor een compleet overzicht van de nadelen verwijzen we u graag door naar het volgende artikel specifiek over ‘Te weinig koolhydraten’.

Eiwit dieetdieet-eiwitten

Bij het eiwitdieet vervang je een deel van de koolhydraten met eiwitten. Met name sporters gebruiken vaker een eiwitdieet, omdat dit de afbraak van spiermassa tijdens het afvallen verkleint en helpt meer spieren op te bouwen. Een dieet dat rijk is aan eiwitten zal tot gewichtsverlies leiden. Eiwitten geven geleidelijk energie af, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Bij het eten van koolhydraten fluctueert de bloedsuikerspiegel, dit blijkt het verbranden van lichaamsvet lastig te maken.

Kwaliteit eiwitten

Wanneer je een dieet met veel eiwitten volgt is het van belang te letten op de kwaliteit van de eiwitten. Eiwitten bevatten aminozuren; hoe meer aminozuren, hoe hoger de kwaliteit van het eiwit. Producten die veel eiwitten bevatten zijn bijvoorbeeld: vlees, vis, kip, ei, zaden, pitten, peulvruchten en diverse zuivelproducten. Voedsel met eiwitten van hoge kwaliteit is bijvoorbeeld: vlees, vis, (griekse) yoghurt en ei. Lagere kwaliteit eiwitten vindt u in bonen, rijst, maïs en tofu.

Voordelen van eiwit dieet:

 • behoud en opbouw van spiermassa
 • voorkomt eetbuien
 • geeft veel energie

Nadelen:

 • lagere kwaliteit eiwitten zorgen voor veroudering van het lichaam
 • veel eiwitten zorgen op den duur voor een zwaardere belasting van de nieren

Vetarm dieet

Bij een vetarm dieet zijn alle vethoudende producten verboden: noten, olie, boter, vlees, vette vis, chocolade en vette zuivel. Toegestaan is: pasta, aardappelen, eieren, magere zuivel, melk, bonen, fruit, groente en mager vlees. De theorie achter het dieet is dat vooral vetten zorgen voor gewichtstoename. Koolhydraten zijn daardoor in dit dieet gewoon toegestaan.

Voordelen van een vetarm dieet:

 • u kunt vaak onbeperkt vetarme producten eten, dus zult geen honger krijgen

Nadelen:

 • wanneer je aanleg hebt om zwaar te worden van vet, zullen de kilo’s eenvoudig terugkomen wanneer je wel weer vetten eet
 • het is een lastig vol te houden dieet, omdat veel ‘gewone’ producten niet toegestaan zijn. Je vervalt dus sneller in oud patroon.

Welk dieet werkt goed

Amerikaanse onderzoekers hebben de resultaten van maar liefst 48 onderzoeken met elkaar vergeleken; wat blijkt, het resultaat is niet erg verschillend. Of het een koolhydraatarm dieet was, zoals Atkins of South Beach, de Weight Watchers club, het gewichtsverlies was hetzelfde. Het belangrijkst is niet het dieet dat je volgt, maar dat je je er aan houdt. Discipline is belangrijker dan een type dieet.

Conclusie

Kies een dieetmethode die aansluit bij jouw lifestyle en houdt uzelf hieraan. Hierin vormt gebalanceerde voeding, voldoende beweging en minder calorie-inname de basis. Praktisch alle diëten bevatten veel groenten, magere zuivel, en liefst meerdere keren vis per week in plaats van vlees.

Zoek je een steuntje in de rug met het afvallen, dan kunnen de volgende producten helpen. Tijdens het afvallen, zult u extra gewicht verliezen.

Garcinia Cambogia Bioactive
Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.