Koolhydraten, wat zijn dat?

Koolhydraten zijn dé energiebron voor het menselijk lichaam. Wie gezond eet zorgt ervoor dat 40-70% van de totale calorie-inname hieruit bestaat. Wie wilt afvallen zorgt voor 40-45%. Meer koolhydraten wordt niet geadviseerd; dit wordt door het lichaam namelijk eenvoudig opgeslagen in vetreserves. Ook betekent dit dat er waarschijnlijk te weinig eiwitten en vetten worden genuttigd.

Koolhydraten komen voor in met name graanproducten, zoals brood, pasta, muesli, rijst maar ook in bijvoorbeeld aardappelen. Een overzicht van voedingsstoffen en de hoeveelheid koolhydraten die daarin zitten vindt u in de koolhydratentabel.

pasta brood rijst koolhydraat
Koolhydraten komen voornamelijk voor in deze voeding.

Wat doen koolhydraten

Koolhydraten zijn een bron voor energie, net zoals eiwitten en vetten. In een gezond dieet komen daarom ook ze daarom ook voor. Ze zijn een verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Koolhydraten worden door het lichaam omgezet in glucose; dit is de brandstof voor bewegen, spreken en ook het functioneren van de hersenen. Er wordt onderscheid gemaakt in verschillende soorten suikers:
– melksuiker (lactose)
– vruchtensuiker (fructose)
– pure suiker (sacharose).

De glucose in het bloed word ook bloedsuikerspiegel genoemd. Vandaar dat het letten op koolhydraten belangrijk is voor suikerpatiënten.

Bloedsuiker

Door koolhydraten te nuttigen stijgt de bloedsuikerspiegel. Met bijvoorbeeld koekjes gaat dit erg snel. Wellicht herkent u zich in het volgende: na het eten van een koekje volgt een piek aan energie, dat snel plaats maakt voor een vermoeid gevoel en soms nog meer trek in zoetigheid. Bij diabetici is de bloedsuiker vaak snel te hoog, waardoor het eten van koekjes de suikerspiegel teveel doet stijgen. Dit neemt niet weg dat koolhydraten die het lichaam langzaam verwerkt, zoals volkoren brood, ook bij suikerpatiënten in een evenwichtig dieet voorkomen.

Koolhydraatarm dieet

Koolhydraten verbannen uit een dieet is onverstandig. Een tekort aan staat vaak gelijk aan een tekort aan bijvoorbeeld vitamines, mineralen en vezels. Wel is het mogelijk om te kiezen voor de ‘gezonde optie’ wanneer u koolhydraten eet, zoals: volkoren brood, zilvervlies rijst en volkoren pasta. Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet kan het minder eten van vezels gecompenseerd worden door het eten van groenten.

Tegenwoordig zijn er ook koolhydraatblokkers, zoals Carbuloss en Lipo13, te koop. Dit zijn producten die ervoor zorgen dat het lichaam niet instaat is alle koolhydraten te verwerken en dus ook op te slaan in vetten. In de volgende product reviews leest u meer over Carbuloss en Lipo13.

Enkelvoudige koolhydraten

= energie opslaan in vet
Koolhydraten worden gebruik als bron van energie. Om de energie afkomstig uit koolhydraten te verwerken moet het lichaam hard werken. In eerste instantie zal de stofwisseling  dus verhogen. Een te grote hoeveelheid koolhydraten wordt verwerkt in de vorm van vetreserves. Hierbij is het belangrijk om te weten dat eenvoudig te verteren koolhydraten (enkelvoudig) afkomstig uit bijvoorbeeld frisdrank, koekjes, snoep, vruchtensap of andere zoetigheid eerder worden omgezet in vet. Dit omdat het een snelle energie piek veroorzaakt, waarbij de energie niet in één keer wordt gebruikt.

koolhydraten_afvallen
Een juiste balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten is essentieel om een gezond gewicht te behouden. Vette koolhydraatrijke voeding zorgt voor meer vet op de buik, billen en benen.

Complexe / meervoudige koolhydraten

= energie verwerken
Naast snel te verwerken koolhydraten, zijn er ook langzaam te verwerken koolhydraten (meervoudige / complex). Dit zijn dus de koolhydraten die een belangrijk onderdeel uit het dieet vormen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld zilvervlies rijst, aardappelen, havermout, volkoren pasta, muesli en volkoren brood. Naast energie bevatten deze voedingsstoffen ook veel vezels, wat nodig is voor een evenwichtige darmwerking.

Aanbevolen hoeveelheid koolhydraten per dag

Leeftijd en percentage koolhydraten uit totale calorie-inname
0 – 5 maanden: 45%
6 – 11 maanden: 50%
1 – 3 jaar: 45%
4 – 8 jaar: 45%
9 – 13 jaar: 45%
14 – 18 jaar: 40%
19 – 30 jaar: 40%
31 – 50 jaar: 40%
61 – 70 jaar: 40%

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven: 40%

Garcinia Cambogia Bioactive
Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *